"לא מצאתי את עצמי מבחינת מקום עבודה. ככל שאני יותר זמן בלי עבודה, אני מרגישה שאני מאבדת את הביטחון בעצמי, שוכחת במה אני טובה. פתאום אני כבר קצת יותר מבוגרת, ויש לי חור בקורות חיים. גם חסר לך את המפגש היומיומי, האתגר. אז זה מאוד קשה".
דבריה של נ' מתארים תחושות של רבים היוצאים לרילוקיישן בעקבות בני זוגם. במהלך לימודי ה-MA בעבודה סוציאלית חקרתי את נושא קבלת ההחלטה לעבור וחווית השהות בקרב זוגות ברילוקיישן, ואף כתבתי תזה בנושא. אחד הממצאים החשובים היה משולש "קריירה - תפיסת עצמי - זוגיות".
קריירה מהווה עבור רבים מאתנו חלק משמעותי מהחיים ומתפיסת העצמי שלנו. היא מספקת לנו אתגר, עשייה משמעותית, תחושת שייכות וערך. כאשר יוצאים לרילוקיישן, נאלץ פעמים רבות אחד מבני הזוג להתפשר מבחינת קריירה. כאשר אדם שמחובר לקריירה שלו מוצא עצמו ללא תעסוקה, או בתעסוקה שאינה מספקת אותו, עלולים להיות לכך מחירים: תחושת שעמום, בדידות, ריקנות ואף פגיעה בתחושת הערך העצמי.
י' מספר:
"אני מצליח להתפרנס, אבל לא במקצוע שלי, וזה פוגע בביטחון העצמי. לפני כן חשבתי שמה שיתנו לי אני מסוגל, ועכשיו אני עם ביטחון עצמי הרבה יותר נמוך".
פגיעה בתחושת הערך העצמי עלולה להשפיע על הזוגיות, ולעורר שאלות כגון: "איך בן הזוג שלי, שהיה רגיל לראות אותי עובדת ומתפתחת, רואה אותי עכשיו?" "איך יראו היחסים שלנו בעוד מספר שנים, כאשר בת זוגי תמשיך להתקדם מקצועית בעוד אני נתקעתי במקום, ומי יודע אם אמצא עבודה בתחום שלי כשנשוב"?
גם כאשר בן הזוג מנסה פעמים רבות לסייע ולתמוך, לא תמיד הוא מוצא את הדרך הנכונה. לפעמים הניסיונות אף עלולים לפגוע. כפי שמתארת נ':
"הלכתי להרבה ראיונות וכל פעם משהו השתבש. בן זוגי ראה את התסכול שלי וניסה לעזור, אבל לא ידע איך. הוא הציע כל מיני עבודות שבכלל לא הייתי שוקלת. זה הרגיש מעליב. המצב תסכל אותי, והתגובות שלו תסכלו אותי".
אז מה ניתן לעשות?
- חשוב להיות מודעים לכך שבן הזוג שמתפשר מבחינת קריירה בתקופת הרילוקיישן עלול להיות בעמדה פגיעה יותר בזוגיות. חשוב כי בן זוגו יתמוך בו וייתן לו תחושה כי הוא מוערך.
- חשוב למצוא דרך בה בן הזוג שהתפשר מבחינת קריירה ימצא דרך לממש את עצמו בתקופת הרילוקיישן. בספרה הנפלא "טובים השניים" מתריעה פרופסור קלייר רבין מפני היווצרות פערים בהגשמה העצמית בין בני הזוג, ומדגישה את חשיבות פיתוח עצמיותם של שניהם. עם זאת, מדגישה רבין כי פיתוח עצמיות אינה בהכרח מקבילה לפיתוח קריירה, אלא תלויה באדם עצמו, שכן פיתוח עצמיות פירושו להיות יותר אתה ופחות מה שאתה אמור להיות, להיות שלם יותר, עצמאי ובטוח בעצמך, והשגת יעד זה יכולה להיעשות גם בדרכים אחרות שאינן פיתוח קריירה.
לרוב, מי שמשלם את המחיר ברילוקיישן הוא בעיקר בן הזוג המצטרף, שמתפשר פעמים רבות מבחינת קריירה. חשוב להיות מודעים לאתגרים ולהקצות משאבים משפחתיים לשיפור תחושתו בתקופת הרילוקיישן וליצירת הזדמנויות עבורו לצמיחה ולפיתוח עצמיותו.
* הפוסט רשום בלשון זכר מטעמי נוחות, אך מתייחס כמובן לכל ההרכבים המשפחתיים.
Bình luận